top of page
  • Foto van schrijverkarinvanderzwan

Depressie & het reguleren van emoties en toxische gedachtes

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022


Depressie is op zichzelf geen ziekte, eerder een resultaat van structurele negatieve gedachtepatronen, die afleiden van je ware potentieel. De pijn van depressie is de manier van de Ziel om via het lijf, de emoties je aandacht te vragen voor de noodzaak van het loslaten van beperkende gedachtes en overtuigingen die je naar beneden halen, blokkeren om jezelf vrij te uiten, en die maken dat je je minder waardevol en krachtig voelt dan je in werkelijkheid bent.


Een depressie is echter niet hetzelfde als je een poosje niet zo happy voelen. Alles in de natuur kent cycli; van dag en nacht, licht en donker, creatie en destructie, bloei en vergankelijkheid. Iedere fase, ieder seizoen kent z’n eigen nut en kwaliteiten. Het is ook heel natuurlijk dat een mensenleven, mentaal, emotioneel en fysiek gezien verschillende cycli kent. Er zijn tijden van groei, vooruitgang, succes, vol inspiratie en energie zitten, en je heerlijk fit en gezond voelen. En er zijn tijden van stagnatie, tegenslag, verlies, weinig puf en motivatie hebben, en niet lekker in je vel zitten. Dat betekent niet dat er iets ‘mis’ is met je, het hoort bij het leven. Het leren omgaan met lastige situaties en emoties, kan juist veel inzichten opleveren over het belang van zelfliefde en zelfzorg. Daarnaast draagt het overwinnen van moeilijke periodes bij aan de groei van eigenwaarde en zelfrespect, en de ontwikkeling van bepaalde kwaliteiten, zoals geduld, acceptatie, en vertrouwen. In jezelf en in het leven.


Echter, wanneer negativiteit te lang aanhoudt en pijn teveel je leven beheerst, kun je gaan kijken waar je jezelf blokkeert, waardoor je in een neerwaartse spiraal vastzit. In sommige situaties, zeker wanneer iemand een gevaar voor zichzelf of anderen wordt, kunnen medicijnen nodig zijn om verdere escalatie te voorkomen. Echter, te snel naar medicijnen grijpen, draagt meestal niet bij aan een duurzame oplossing. In plaats van de symptomen van depressie te bestrijden, de pijnlijke emoties te verdoven, is het zinvoller er naar te leren luisteren. Emoties te doorvoelen. Wat is de boodschap in de pijn? Je emoties zijn namelijk als een kompas. Negatieve, angst-gebaseerde gevoelens zijn een aanwijzing dat je tegen jezelf in werkt. Positieve liefde-gebaseerde gevoelens bevestigen dat jouw gedachten en acties in de richting gaan die voor jou wel heilzaam voor je is.


Door het werken met de emotionele ladder kun je inzichtelijk krijgen welke beperkende gedachtes en overtuigingen jouw emoties beïnvloeden. Wat mag jij gaan loslaten om je werkelijk vrijer en gelukkiger te gaan voelen? Op deze manier kun je stapje voor stapje steeds verder uit je depressie klimmen.

Bovendien, hoe bewuster je toxische gedachtepatronen leert herkennen, en je emoties kunt reguleren, hoe kleiner de kans nogmaals weg te zakken in een depressie.

Ook als het allemaal even wat minder gaat...Afbeelding van ShiftGraphiX op Pixabay


Kijk voor meer informatie omtrent dit onderwerp ook eens volgende video's :


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page