top of page
Foto van schrijverkarinvanderzwan

17 Veel gehoorde bezwaren om hulp te zoeken bij psychische problemen

Bijgewerkt op: 21 mei 2022

(en mijn antwoord hierop als healer en therapeut)





Hoewel we tegenwoordig gelukkig steeds opener praten over psychische problemen, zoals depressie, burn-out en paniekaanvallen, kan het, wanneer je zelf door een donkere periode gaat toch een drempel zijn om dit daadwerkelijk bespreekbaar te maken. Angst en schaamte speelt hierbij vaak een rol. Maar ook een bepaalde beeldvorming over hulpverlening, die niet perse hoeft te kloppen, maakt dat mensen soms maar moeilijk hulp vragen. In dit artikel zet ik daarom veel gehoorde bezwaren op een rijtje. Inclusief wat ik hier, vanuit mijn praktijk als healer en therapeut op zou willen antwoorden.



1. Er is iets mis met mij

Veel mensen lopen onnodig lang alleen rond met psychische problemen. Het idee dat er misschien iets mis is met hen, maakt dat sommigen hun klachten liever verstoppen, soms zelfs voor zichzelf, dan er mee naar buiten te treden, om hulp te vinden. Schaamte en angst voor de reactie van anderen spelen hier een grote rol in. Echter, psychische klachten betekent niet dat er iets mis met je is. Het geeft alleen aan dat je ergens vastloopt. Wanneer je er zelf niet uitkomt, en je nauwelijks of geen positieve gevoelens meer kan ervaren, heb je even hulp nodig, totdat je de juiste richting weer gevonden hebt. Je bent hierin niet uitzonderlijk, iedereen komt weleens op een punt dat het alleen niet lukt.


2. Geen tijd

Uiteraard kan het zijn dat je veel werk en verplichtingen hebt. Echter, het ervaren van psychische klachten, zoals pijn en stress zijn signalen van je systeem dat je overbelast bent. Je lichaam vraagt om rust en de juiste zorg om mentaal, emotioneel en fysiek te herstellen. Dit soort signalen negeren, omdat je denkt dat je er geen tijd voor hebt, leidt meestal alleen maar tot verergering van de klachten, totdat je uiteindelijk wel moet stoppen. Het kost dan alleen aanzienlijk meer tijd om te herstellen dan wanneer je in een vroeger stadium aan de bel trekt en tijd maakt voor je welzijn.


3. Te duur

Er zijn verschillende mogelijkheden om in behandeling te gaan. De tarieven kunnen sterk verschillen. Ook kunnen sommige behandelingen deels vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Echter, niet iedereen heeft een aanvullende verzekering. Je kunt altijd informeren bij de huisarts wat er mogelijk is aan reguliere behandelingen. Spreekt dat je niet aan, dan kun je kijken welke ‘alternatieve’ zorg je beter past. In mijn praktijk heb ik gekozen voor de formule waarbij de behandelingen niet vergoed worden. Echter, hierdoor is er geen ongelijkheid tussen mensen met en zonder aanvullende verzekering. Tevens kan ik mijn tarieven daardoor relatief laag houden. Bovendien is er bij mij de mogelijkheid van een betaalregeling voor mensen met een kleine portemonnee. Zo blijft het belangrijkste voorop staan; dat er hulp beschikbaar is!


4. Voor mensen die zwak zijn

Als je zelf helemaal niet goed in je vel zit, kan het lijken of anderen allemaal gelukkig en succesvol zijn, terwijl jouw leven alleen maar moeilijk voelt. Maar ook al zie je misschien niks aan de buitenkant, ieder mens gaat wel eens door moeilijke tijden. En ook ieder mens heeft wel eens ergens hulp bij nodig. Ook de mensen die je als sterk ziet. Als je door een zware periode heen gaat en er alleen niet uitkomt, betekent dat niet dat je zwakker bent dan anderen. Of dat hulp vragen zwak is. Integendeel, het vraagt veel moed om hulp te vragen. Het laat zien dat je krachtig genoeg bent om je problemen aan te gaan, en de wil hebt om te leren en te groeien. Dit brengt alleen maar meer inzichten in jezelf en het leven, en draagt zo bij aan de groei van zelfrespect en zelfvertrouwen!


5. Praat liever met vrienden of partner

Het is heel fijn om lieve vrienden en familie te hebben, of een partner met wie je veel kunt delen. Echter, wanneer het lange tijd niet goed gaat is het verstandiger om hulp te gaan vinden bij een hulpverlener. Iemand waar je je ook prettig bij voelt, maar die niet persoonlijk en emotioneel bij je betrokken is. Deze persoon kan je namelijk beter helpen. Een professional heeft de juiste vaardigheden en methodes om passende hulp te bieden. En op deze wijze blijft de relatie met je naasten ook beter in balans.


6. Bang voor oordeel therapeut (ben ik raar?)

Het kan heel ongemakkelijk voelen om over je emoties en problemen te praten. Juist als je niet lekker in je vel zit, neig je sneller naar een negatief zelfbeeld, waardoor je denkt dat een ander jou ook raar vindt. En misschien zelfs wel bang bent dat een therapeut constateert dat er iets echt mis is met jou. Bij deze stel ik je graag gerust. Er is niks mis met je! Als healer en therapeut zal ik nooit iemand raar vinden. Ik zie iedereen als perfect op zijn of haar eigen manier. Ieder mens heeft zo z’n eigenaardigheden en kwaliteiten, en iedereen krijgt in z’n leven te maken met obstakels en uitdagingen. Deze moeilijke stukken horen bij de levensprocessen die iedereen doorloopt. Een ervaren therapeut zal altijd kijken hoe je jouw kwaliteiten kunt inzetten om jouw moeilijkheden te overwinnen. Want daar gaat het uiteindelijk bij iedereen om.

Niks menselijks is ons vreemd!


7. Bang voor oordeel omgeving

Hier geldt eigenlijk hetzelfde… waarschijnlijk is jouw eigen angst voor een oordeel van anderen groter, dan de kans dat mensen werkelijk negatief zullen doen over jouw klachten of dat je hulp zoekt/hebt. Maar je kunt negatieve reacties ook nooit helemaal uitsluiten. Mensen kunnen soms om uiteenlopende redenen negatief reageren, wat helemaal niks met jou te maken hoeft te hebben. Waar het vooral om gaat is dat JIJ je er zelf goed bij voelt! De meeste mensen hebben gewoon het beste met je voor en zullen je vooral gunnen dat het beter met je gaat, ongeacht of je daar hulp bij kiest of niet.


8. Kan ik niet gewoon een pil nemen?

In sommige gevallen, zeker wanneer iemand mogelijk een gevaar voor zichzelf of anderen wordt, zijn medicijnen soms nodig om escalatie te voorkomen. Echter, de benadering van Adain is om symptomen zoals pijn, stress en verdriet niet te verdoven met medicatie. Een duurzamere oplossing ligt in het leren reguleren van zulke moeilijke emoties en gedachtes. Het effect van een pil is misschien snel, maar raakt ook steeds uitgewerkt. Hierdoor heb je steeds weer, en bovendien vaak steeds meer nodig om te verdoven wat je niet wilt voelen. Door juist wel te leren doorvoelen van emoties, en hoe hiermee om te gaan, voorkom je verslaving aan medicijnen, en leer je bovendien vaardigheden waar je de rest van je leven op verschillende manieren op verder kunt bouwen.


9. Ik wil geen medicatie

Bij Adain werken we met jouw energie, je gedachtes, emoties en lichaam. Daardoor kun je zonder medicatie of pijnstilling veel, en bovendien duurzame vooruitgang boeken. Er worden vanuit Adain nooit medicijnen voorgeschreven. Gebruik je wel al medicijnen, dan kun je hier toch gewoon terecht.

Wel kun je desgewenst advies krijgen over heilzame kruiden en voeding, vanuit de Ayurvedische leer, de homeopathie en fytologie, ter ondersteuning van jouw herstel en algehele welzijn.


10. Ik hou niet van klagen

Ieder mens komt wel eens op een punt dat het allemaal even niet meer lukt. Dan is het heel goed om hulp te vragen. Dat heeft niks met klagen te maken. Het lucht meestal erg op wanneer je jouw situatie bespreekbaar maakt. Door het hardop uit te spreken, krijg je vaak vanzelf, of door de reactie van de ander inzichten die je verder kunnen helpen. Hulp vragen betekent dat je bereid bent om aan een oplossing te werken en hier even wat ondersteuning bij kan gebruiken. Het is vooral moedig en wijs om hulp te vragen als je er zelf even niet uitkomt. Zo voorkom je dat het probleem onnodig groter wordt.


11. Ooit eerder therapie gehad, maar heeft niet geholpen

Wellicht heb je al van alles geprobeerd en heb je het gevoel eindeloos in rondjes te lopen, zonder duurzaam resultaat. Met mijn manier van werken kan ik je echter verzekeren dat waar je ook mee zit, er altijd een volgende stap richting verbetering gezet kan worden, alleen is dat niet altijd zichtbaar voor jezelf. Vanuit een andere, oplossingsgerichte kijk ga je die wel zien. Ik begeleid je als het ware naar een deur die je kunt openen, met daarachter nieuwe mogelijkheden, nieuwe wegen naar het ervaren van meer vrijheid, plezier en geluk. Graag laat ik het je ervaren!


12. Wil geen prive details vertellen

Als je bij Adain een afspraak maakt, en tijdens een healingsessie hoef je helemaal niks te vertellen over jouw situatie. Ik werk met de energie, daarbij hoeven we niet te spreken. Wel ben je natuurlijk helemaal vrij om iets te vertellen als je daar behoefte aan hebt! Overigens geldt voor iedere situatie, bij elke hulpverlener dat jij bepaalt hoeveel je vertelt over jezelf, en welke onderwerpen je wel wilt bespreken en welke niet! Ook is het zo dat alles wat jij deelt sowieso te allen tijde onder ons blijft, vanwege mijn beroepsgeheim.


13. Ik kan niet meer geholpen worden

Eigenlijk heb je alles aan kracht en wijsheid in jezelf voor wat je wenst en nodig hebt. Alleen voelt dat soms niet zo. Wanneer er teveel speelt in je leven, kan het zijn dat je even de weg niet meer weet. Behandelingen bij Adain zijn er dan ook op gericht om jou een stukje te ontlasten in het moment, zodat je spanning en stress kunt loslaten. En van daaruit kun je weer met meer rust en helderheid voelen en kijken, en de kracht ervaren die je nodig hebt om met situaties om te gaan, ook in moeilijke tijden. Hoe hopeloos het ook mag lijken, er is altijd een volgende stap richting verbetering mogelijk! Kom je de eerste stap zetten?


14. Therapeut wil alleen maar aan mij verdienen

Uiteraard kan ik niet voor anderen spreken, maar net als ikzelf zullen de meeste hulpverleners vooral met veel liefde en betrokkenheid kijken hoe ze mensen een stukje verder kunnen helpen. Dat een therapeut zijn of haar inkomen verdient met het bieden van hulpverlening, betekent niet dat de hulp niet oprecht is. Sterker nog, het feit dat iemand ervoor kiest om zich in het vak te specialiseren en er dagelijks mee te werken, getuigd wellicht juist van hart voor anderen. Als je toch een therapeut treft waarbij je je echt niet op je gemak voelt, of waar je je niet serieus door genomen voelt, kun je dit altijd aangeven. Het is dan wellicht beter om een andere therapeut te vinden waar je je wel goed bij voelt.


15. Te lange wachtlijsten

Het is in de reguliere geestelijke gezondheidszorg inderdaad zo dat je vaak niet direct geholpen kan worden, omdat er steeds langere wachtlijsten zijn. Bij Adain kun je echter altijd snel terecht. Er zijn hier geen wachtlijsten, je kunt doorgaans binnen 1 a 2 weken al een afspraak maken! Voor urgente gevallen geldt dat zij voorrang krijgen, je kunt dan vrijwel direct terecht.


16. Ik wil geen lang traject

Bij Adain ben je helemaal vrij om aan te geven wat je zelf wilt. Sommige mensen vinden het fijn om regelmatig langs te komen. Anderen komen eenmalig, of af en toe, wanneer er weer even behoefte is aan een fijne ontspannende healing of een stukje begeleiding en inspiratie.


17. Weet niet waar ik moet beginnen

Soms speelt er zo veel voor iemand, en is de situatie zo complex geworden dat het lastig kan zijn om aan te geven waar je nou precies wilt beginnen. Stress, pijn en vermoeidheid spelen hierin een grote rol. Een ervaren therapeut heeft het vermogen om zelfs zeer complexe situaties stapje voor stapje overzichtelijker te maken, en naar verbetering toe te werken. Ook tijdens een sessie bij Adain kun je zorgvuldig afgestemde healing en begeleiding ontvangen. We werken gewoon in het moment met wat er dan is.



Met deze informatie hoop ik dat het voor jou, diegene die dit leest en misschien nog twijfelde, nu wat makkelijker wordt om de stap te zetten. Ik wil je op je hart drukken dat het echt niet nodig is om in stilte te blijven lijden! Hoe hopeloos een situatie ook voelt, je kunt altijd een stap richting verbetering zetten.

En ook al heb je uiteindelijk alles in je om jouw problemen te overwinnen en jouw dromen te realiseren, je hoeft het niet altijd alleen te doen!


Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op!


Liefs, Adain






28 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page