Vaak willen we als we pijn of ongemak voelen, hier zo snel mogelijk vanaf. Het voelt niet fijn, dus we willen het weg hebben. De neiging is al snel om pijn te onderdrukken, te verdoven of af te leiden.
Daarin gaan we echter voorbij aan de boodschap van pijn. Pijn is een signaal. Een teken dat er iets dwars zit, dat er iets is wat eruit wil, losgelaten dient te worden om weer goed te functioneren.
Oftewel, de pijn is niet het probleem, het is het symptoom van het 'probleem'. De boodschapper, zogezegd.
Maar natuurlijk willen we ook niet onnodig lang pijn ervaren. Hoe kun je dan zo met jouw pijn omgaan dat het snel weggaat maar je ook niet voorbij gaat aan de werkelijke oorzaak van de pijn?
Het antwoord hierop ligt in een schijnbare paradox; Hoe meer je de pijn weg wilt hebben, hoe meer hij toeneemt. Hoe meer je de pijn accepteert, hoe sneller de pijn weggaat.
Je kunt er als volgt mee werken;
Zodra je pijn voelt, ga rustig ergens zitten of liggen. Hoe tegennatuurlijk dit misschien in eerste instantie ook voelt, ga met je focus helemaal naar de pijn toe. Probeer er zonder oordeel of afwijzing naar te kijken en het te voelen .Waar zit het? Hoe voelt het? Scherp, bonkend, brandend, stekend, dof? Waar in je lijf voel je het het meeste? Welke gedachtes en emoties voel je erbij?
Ga echt als een onderzoeker te werk. Observeer jouw lijf en jouw gevoelens zonder er iets aan te willen veranderen. En als je even afgeleid wordt, bijvoorbeeld door gedachtes, ga je gewoon weer terug met jouw focus naar de pijnlijke plek.
Het gaat er simpelweg om te voelen, aanwezig te blijven bij wat je voelt, en te ontspannen hierin. Je zult merken dat je steeds 'dieper' , gedetailleerder en genuanceerder gaat voelen. Pijn ervaren verandert zo in informatie waarnemen, en deze informatie vertelt jou waar weerstand en spanning zit.
Ook bij emotionele pijn werkt dit zo. Bij verdriet, angst, woede, stress enz. voel je dit ook allemaal in je lichaam. De knoop in je maag, de brok in je keel, een vol hoofd, de last op je schouders. Als je emotioneel bent is het vaak lastig om uit je hoofd te komen. Vaak laten we ons dan leiden door 'het verhaal', dat wat ons getriggerd heeft, waardoor we die bepaalde emotie(s) zo heftig voelen. We zijn meer geneigd om het verhaal steeds te herhalen in ons hoofd, om te analyseren, begrijpen, kaderen, plaatsen en een oplossing te vinden voor iets wat we als probleem ervaren. Juist dan is het goed om even uit je hoofd te gaan en naar je lijf te gaan, te voelen waar er spanning is. Door in gedachte in rondjes te blijven draaien, het verhaal steeds te herhalen, herhaal je ook de emotie steeds. Dit is juist belastend, het veroorzaakt toenemende stress in jouw systeem.
Door te focussen op het gevoel ipv 'het verhaal', word je je bewuster van de spanning in je systeem, die je los kunt laten. Al ontspan je maar iets, je zult merken dat er iets verandert. Het verhaal is nog hetzelfde, de manier waarop je het ervaart is anders. Hoe meer je ontspant in jezelf, je hoofd en je lijf, hoe meer je kunt ontspannen in externe situaties. Hoe meer ontspannen je zelf bent, hoe positiever jouw mindset en houding wordt. Je kijkt met andere ogen naar 'het probleem', ziet dingen vanuit een liefdevoller perspectief en kunt makkelijker oplossingen bedenken en manieren vinden om ergens mee om te gaan, op een wijze die de situatie verbetert in plaats van verergert.
Je zult merken dat deze liefdevolle onverdeelde aandacht voor jouw emoties en gevoelens maakt dat je bewuster voelt wat er nodig is. En waar je spanning los mag laten. Je zult merken dat je daar niet eens heel erg over hoeft na te denken. Jouw systeem begrijpt dit al. Van nature wordt er overal gezocht naar balans. Ook in jouw systeem. En jouw gevoel wijst er op of je in of uit balans bent. Uit balans voelt onprettig, en in balans voelt prettig. That simple. Je zult telkens wanneer je deze oefening doet merken dat je vanzelf ontspant, de reflex hebt van diep zuchten (ontladen) en steeds meer kunt ervaren hoe pijn en stress wegebben.
Samengevat, de oplossing voor pijn ligt niet in het onderdrukken, verdoven of afleiden van het onaangename, maar in het accepteren van de pijn, en het toepassen van de benodigde zelfzorg hierin.
Pijn wil gewoon gevoeld worden. De boodschap wil gewoon gehoord worden.
Comments